Bedwantsenbeet

 

Bedwantsenbeet

Bedwantsen zijn kleine beestjes die vallen onder de categorie parasitaire insecten. Ze leven in het huis, waar ze zich verschansen in kieren en plinten en voornamelijk, je raadt het al, in en om het bed. Het zijn kleine beestjes, ter grootte van een luis, en ze hebben een bruinrode kleur. Hoewel ze in de eerste instantie onschuldig lijken, kunnen ze toch flink vervelende huidinfecties veroorzaken. Heb je een bedwantsenbeet, dan is het dus verstandig om de gehele ruimte of het huis te laten behandelen door bestrijders.

 

Bedwantsenbeet

Bedwantsen zijn insecten die leven van het bloed van onder andere mensen. De bedwants heeft een puntige steeksnuit waarmee hij door oppervlaktes, zoals de huid, heen prikt. Zijn snuit bestaat uit een buisje waarmee hij bloed kan zuigen. Ook brengt hij tijdens het zuigen een verdovend middel in in de huid, waardoor je meestal niet voelt dat je gebeten wordt. Bedwantsen worden aangetrokken door zuurstof en warmte en dat is waarschijnlijk de reden dat ze zich in en rondom het bed schuilhouden. Ze steken voornamelijk in de benen en creƫren met hun steeksnuit rode bultjes. Deze bultjes lijken vaak erg op muggenbulten. Ook zie je de beten van bedwantsen vaak in rijen op het lichaam. De bultjes kunnen vrij snel genezen en zijn vaak na enkele weken weer verdwenen. Er kunnen huidinfecties ontstaan wanneer de wondjes worden opengekrabd. Het is overigens niet bekend dat deze insecten ook ziektes kunnen overbrengen op de mens.

Bestrijding

Hoewel bedwantsen maar klein zijn, zijn ze wel met het blote oog zichtbaar. Heb je dus last van (rijen) rode bulten, en zie je bruinrode stipjes rond je bed en matras, dan is de kans zeer groot dat je last hebt van een bedwantsenplaag. Is dat het geval, dan moet de gehele ruimte worden behandeld. Het is het beste om daar een bestrijdingsbedrijf voor in te huren. Hoewel er veel verschillende middelen worden gesuggereerd om zelf de bestrijding te handhaven, wordt toch aangeraden hier niet aan te beginnen en professionle hulp te zoeken. Zelfstandig kan men bijvoorbeeld bedwantsvallen plaatsen of bestrijdingsspray gebruiken. Maar de praktijk leert dat de beestjes zich zeer diep in kieren verstoppen en dat bestrijding met eigen hand niet effectief genoeg is.

Professioneel

Schakel dus altijd een professionele bestrijder in wanneer je bedwantsen aantreft. Een bestrijdingsbedrijf behandelt de gehele ruimte met een middel. Zodra de beesten dit middel treffen gaan ze dood. Belangrijk is ook om geen spullen uit de besmette ruimte naar andere ruimtes te brengen. Op deze manier geef je de beesten namelijk juist de kans om zich naar andere ruimtes te verplaatsen. Het matras hoeft meestal niet vervangen te worden maar kan met het middel behandeld worden. Uiteindelijk duurt het een paar weken voordat de beestjes helemaal weg zijn, omdat hun eitjes ook nog uit moeten komen. Wanneer je een bedrijf inhuurt voor de bestrijding van bedwantsen zul je er ook binnen de kortste keren weer vanaf zijn. Probeer je het zelf, dan kan dat nog wel eens een lange klus worden.