Versnellingsbak revisie

Versnellingsbak

 

De versnellingsbak is het onderdeel van een auto dat gebruikt wordt om het vermogen van de motor om te zetten in een bepaalde snelheid. Een verbrandingsmotor van een auto levert zijn vermogen namelijk maar in een beperkt aantal toeren. Het is aan de versnellingsbak om deze toeren om te zetten in gedefinieerde snelheden. Eigenlijk zou je de versnellingsbak kunnen zijn als een soort geleider van de motor. De motor levert alleen een veelheid aan kracht. De versnellingsbak kijkt naar die kracht, remt het af en brengt het onder in een categorie van snelheid. Een versnellingsbak bestaat uit veel verschillende onderdelen en kan dus soms in gebreke raken. Een versnellingsbak revisie kan helpen om te kijken welke onderdelen aan slijtage onderhevig zijn en vervangen moeten worden.

 

Revisie

Een versnellingsbak revisie is een controle van de versnellingsbak, een soort grote beurt voor je versnellingsbak. Je kunt merken dat je aan een versnellingsbak revisie toe bent wanneer hij vreemde geluiden begint te maken of wanneer het schakelen niet zo gemakkelijk meer gaat. Bij de revisie kijken specialisten naar jouw versnellingsbak. Deze wordt volledig uit elkaar gehaald. Alle onderdelen worden los bekeken, van de tandwielen tot de olie. Vervolgens worden alle onderdelen schoongemaakt. Dit gebeurt onder andere met behulp van een industriële wasmachine. Ook worden alle onderdelen geïnspecteerd op defecten en slijtages. De onderdelen die kapot of versleten zijn worden vervangen. Dan wordt de versnellingsbak weer in elkaar gezet en is de versnellingsbak revisie weer achter de rug.

 

Goedkoper

Tegenwoordig kiezen veel garages niet meer voor de revisie van versnellingsbakken. Het is een tijdrovende klus, die voor veel garages niet genoeg meer oplevert. Liever vervangen zij de gehele versnellingsbak in een keer, zonder hem helemaal uit elkaar te hoeven halen, schoon te maken en te inspecteren. Toch zijn er ook nog steeds garages die deze service wel aanbieden. Uiteindelijk is zoiets toch voordeliger, omdat kleine onderdelen van een versnellingsbak uiteraard minder duur zijn dan de vervanging van de bak in zijn geheel. Bovendien is het een duurzamere oplossing, omdat de versnellingsbak langer mee gaat.

 

Vakwerk

Een versnellingsbak revisie is echt vakwerk. Er is voor dit soort reparaties specialistische kennis nodig, van de functionaliteit zelf, maar ook van alle verschillende onderdelen en hoe die onderdelen met elkaar praten. Ook is er speciaal gereedschap voor vereist. Een revisie bestaat uit demontage, montage en verversing van de olie. Het is een tijdrovende klus. Toch is revisie vaak altijd nog goedkoper dan vervanging. Bovendien kan het soms zijn dat er helemaal geen revisie nodig is. Wel wordt geadviseerd met klachten altijd specialisten naar de bak te laten kijken. Zij weten dat er soms alleen een schoonmaak of afstelling nodig is. Maar doorrijden met een kapotte over versleten versnellingsbak kan vaak grotere problemen tot gevolg hebben. Beter het zekere voor het onzekere nemen dus!