Voeding peuter

voeding peuter

 

Peuters hebben erg veel eten nodig. Zo eten ze per kilo gewicht drie keer zo veel als jij. Dit komt natuurlijk omdat ze nog zo veel moeten groeien en veel dingen nog veel energie voor ze kosten. Wel kan het moeilijk zijn om er voor te zorgen dat je peuter de hoeveelheid voeding binnen krijgt die hij of zij nodig heeft. Maak jij je zorgen over de voeding van je peuter? Lees in dit blog hoe je er voor zorgt dat je peuter genoeg binnen krijgt. 

 

Regelmatig eten 

 

Zorg dat je je peuter regelmatig te eten geeft. Zo heeft je peuter minstens drie eetmomenten per dag nodig. Daarnaast kan het ook goed zijn je peuter nog een aantal tussendoortjes te geven. Het kan zijn dat je peuter graag grote hoeveelheden eet en minder vaak of juist andersom. Allebei is het goed, als het totaal aantal calorieën maar genoeg is op een dag. Kijk dus goed wat jou peuter het liefste wil. Door regelmatige eetmomenten in de dag in te plannen weet je peuter goed waar hij of zij aan toe is en zal hij of zij rond deze tijd ook vaak honger krijgen. 

 

Gezelligheid aan tafel

 

Tijdens het eten is het belangrijk om het gezellig te hebben. Zo kan jou peuter leren om eten te associeren met gezelligheid. Ga dus indien mogelijk lekker drie keer per dag of anders twee keer met het hele gezin aan tafel zitten en gebruik dit moment voor het creëren van een band met je peuter. Eet lekker rustig en neem de tijd voor elkaar. Probeer ook allemaal hetzelfde te eten, zodat je peuter leert dat dat de bedoeling is. Zo maak je het voor jezelf ook makkelijker omdat je niet voor iedereen iets anders hoeft klaar te maken.

 

Lekker en gezond 

 

Dat het eten wat je je peuter geeft gezond en voedzaam moet zijn dat wist je waarschijnlijk al. Maar het is daarnaast ook belangrijk dat je peuter leert genieten van het eten. Lekker eten is bijna net zo belangrijk als gezond eten. Eten moet een leuke ervaring zijn en niet iets dat moet. Iedere peuter zal een andere smaak hebben en zo is het belangrijk om goed te kijken naar wat jou peuter lekker vindt om te eten en op basis hiervan maaltijden samen te stellen. Probeer dus goed de signalen op te vangen die jou peuter jou geeft. Zo hoef je niks te forceren en is iedereen blij aan tafel.