Scooter

Scooter spuiten

Een scooter kan zowel een snorfiets, een bromfiets en een motorfiets zijn. Bij een scooter zet je je voeten naast elkaar, tussen het stuur en waar je zit. Na de tweede wereldoorlog kwam de scooter op als vervoermiddel voor gewone burgers. Het stond dan ook bekend als goedkoop vervoermiddel. Dit goedkope was fijn, omdat de scooter ook als erg comfortabel werd gezien. Bekende merken van scooters waren toen Vespa en Heinkel. Echter, toen kwam de auto op en werd deze ook goedkoper. Hiermee verdwenen scooters naar de achtergrond. Dit werd nog versterkt door de nieuwe regels dat er op bromscooters ook gefietst moest kunnen worden, waardoor dit type scooters verboden werd. Gelukkig werd dit in het begin van de jaren ’90 afgeschaft. Vanaf toen werden bromscooters weer vaker op straat gezien en werden ze steeds populairder.

Scooter spuiten

Nu scooters weer meer in het straatbeeld te zien zijn, is er een grotere kans dat er af en toe scooters zijn die schade hebben. Bij schade aan je scooter, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Er zijn verschillende soorten schade die met het spuiten van je scooter weer verholpen kunnen worden. Het eerste is roest. Bij veel oudere soorten Vespa’s is roest een probleem. Dit kan verholpen worden, waardoor je scooter weer een flinke tijd mee kan. Daarnaast kunnen ook krassen en deuken verholpen worden door het spuiten van je scooter. Hierdoor zullen deze onzichtbaar zijn na het spuiten. Als laatste is het ook mogelijk je scooter te laten spuiten om hem mooier te maken. Zo kan je bijvoorbeeld je scooter in een leuk kleurtje of printje laten spuiten, zodat het jouw droomscooter wordt.

Soorten scooters

Zoals al vermeld zijn er drie soorten scooters, namelijk een snorfiets, een bromfiets en een motorfiets. Bij deze soorten, zijn er verschillen te vinden in de leeftijd dat je erop mag rijden, de maximale snelheid en of je wel of geen helm moet dragen.

Bij een snorfiets hoef je geen helm te dragen. De snorfiets heeft dan ook een blauw kenteken en mag niet harder dan 25 kilometer per uur. Vanaf je 16e mag je op een snorfiets rijden, hiervoor heb je in ieder geval een AM rijbewijs nodig.

Bij een bromfiets moet je wel een helm dragen. Een bromfiets heeft een geel kentekenbord en je mag hierop maximaal 45 kilometer per uur rijden. Net als op een snorfiets, mag je op een bromfiets ook vanaf je 16e rijden, met minimaal een AM rijbewijs.

Ook bij een motorfiets moet je verplicht en helm dragen en ook deze heeft een geel kenteken. Echter, dit gele kenteken moet wel aangevuld worden met een blauw NL-teken. Je mag hier vanaf je 18e op rijden, en je hebt er ten minste een A rijbewijs voor nodig.