Wat is een gastouder?

Wat is een gastouder

Een gastouder doet eigenlijk hetzelfde als een kinderopvang, hij of zij vangt een kind op, waarvan de ouders bijvoorbeeld aan het werk zijn. Echter, bij een gastouder gebeurt dit in huiselijke sfeer. Dit kan in het huis van de gastouder zijn, maar de gastouder kan ook naar jouw huis komen om je kind(eren) op te vangen. In elke regio bieden verschillende gastouders hun diensten aan, zo is er bijvoorbeeld een gastouderopvang in het Schilderskwartier in Woerden.

De voordelen van een gastouder

Er zijn verschillende voordelen van het laten opvangen van je kind bij een gastouder. Als eerste krijgt je kind veel persoonlijke aandacht. Als de gastouder bij jou thuis komt, zijn jouw kinderen de enige op wie hij past. Als je kinderen naar een gastouderopvang gaan, zijn er vaak kleine groepen kinderen. Hierdoor kan de opvang speciaal op je kind aangepast worden. Ieder kind is namelijk anders, en daar kan de gastouder dan rekening mee houden. Daarnaast is het fijn dat je zelf je gastouder kunt kiezen. Het is niet net als bij een kinderdagverblijf dat er gewoon mensen in dienst zijn, die ook nog eens per dag kunnen verschillen. Nee, bij een gastouderopvang kies je zelf voor een gastouder waar je een goed gevoel bij krijgt. Ook voor je kind is het hebben van een gastouder fijn, omdat hij elke dag in dezelfde vertrouwde omgeving verblijft. Bovendien is het fijn dat gastouders vaak flexibel zijn. Jij, als ouder, kunt persoonlijke afspraken maken met de gastouder van je kind over wanneer hij op je kind past. Het laatste en misschien wel belangrijkste voordeel, is dat een gastouder vaak veel goedkoper is dan andere manieren van opvang. Gastouderopvang staat erom bekend dat het de goedkoopste manier van kinderopvang is. Dit betekent dat je een hoop geld kan besparen, ieder jaar weer!

Professioneel

Elke gastouderopvang moet officieel goedgekeurd zijn door de overheid. Dit kunnen zij doen door te voldoen aan de wettelijke eisen, die door de overheid gesteld zijn. Het is dus een professionele manier van kinderopvang. Je laat je kind dus in goede handen achter bij een gastouder. Deze gastouder moet, net als de opvang, ook voldoen aan deze eisen. Daarnaast, wanneer de opvang plaatsvindt bij een opvanglocatie, moet deze ook gecontroleerd zijn door de overheid. Dit is zo, omdat het veilig en hygi├źnisch genoeg moet zijn voor de kinderen.