De kosten van een omgevingsvergunning

omgevingsvergunning

Als je een verandering aan je huis of bedrijfspand wilt laten uitvoeren, dan zitten hier soms regels aan vast. Zo kan het zijn dat je een omgevingsvergunning aan moet vragen als je bijvoorbeeld een aanbouw aan je huis laat bouwen of reclame op de gevel van je bedrijfspand laat zetten. Per gemeente verschillen de regels waaraan je moet voldoen. Voor de verschillende soorten veranderingen die je wilt doorvoeren gelden dus ook verschillende regels. Een vergunning kun je zelf aanvragen of je kunt dit uitbesteden.

Wat is een omgevingsvergunning

Als je gaat verbouwen en dit zichtbaar invloed heeft op de buitenkant van je huis of bedrijfspand dan zul je eerst een aanvraag bij de gemeente moeten doen. De gemeente moet eerst je verbouwplannen goed hebben gekeurd voordat je gaat verbouwen. Een aanvraag doe je niet alleen wanneer je gaat verbouwen maar ook wanneer je andere veranderingen aan gaat brengen die invloed zal hebben op de omgeving. Denk aan het kappen van een grote boom. Voor alles op het gebied van leefomgeving waaronder het verbouwen, bouwen, wonen, natuur en ruimte zal een aanvraag gedaan moeten worden. Bij een bedrijfspand of monument gelden weer andere regels als voor veranderingen bij een woonhuis. 

De kosten van een omgevingsvergunning

Waarbij voor 2010 veel verschillende vergunningen bestonden, is een omgevingsvergunning al deze vergunning in één. Je vraagt dus de omgevingsvergunning aan en betaald dus voor één vergunning.  In deze vergunning zit dus toestemming voor wonen, bouwen, monumenten, natuur, ruimte en milieu. De kosten van een omgevingsvergunning kunnen verschillen. Dit heeft te maken met de gemeente waar je een aanvraag doet. Op de website van je gemeente staan de kosten genoteerd. 

Het aanvragen van een omgevingsvergunning

Online kun je een check doen of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Als je een omgevingsvergunning nodig hebt dan zul je verschillende zaken moeten toelichten in een plan. Hierin staan de plannen die je hebt in detail en de invloed die het heeft op de omgeving. Het plan kan soms schriftelijk worden ingediend maar meestal gaat dit via een online loket. De duur van de reactie op je aanvraag kan verschillen van een paar weken toto een paar maanden. Dit is afhankelijk van de complexiteit van je aanvraag. Hoe beter je het plan van je aanvraag omschreven hebt en op de hoogte bent van de regels, des te sneller een aanvraag kan gaan. Als je het maken van zo’n bouwplan lastig of tijdrovend vindt kun je dit door een bouwbedrijf laten doen.